El dol constitueïx una resposta emocional davant una pèrdua significativa, per la qual se solen experimentar intensos sentiments de dolor i tristesa. Les reaccions emocionals que es manifesten durant el transcurs del dol deriven de la sensació de ruptura dels llaços afectius que, amb anterioritat, havíem establit i desenvolupat amb el nostre ésser estimat. Des d'aquesta perspectiva simplificada, les reaccions de dol normal es consideren com un mecanisme de defensa davant d'una situació de perill en què veiem com la continuïtat de les nostres relacions afectives i d'aferrament amb el difunt estan en risc.
Tot i que al llarg del procés de dol podem experimentar reaccions considerades com a “normals”, la tasca d'adaptar-se a una pèrdua és complicada i dolorosa, ja que comporta un extens ventall de reaccions emocionals, físiques i conductuals.
La decisió d'acudir a un professional de la salut durant un procés de dol resideix en la llibertat d'elecció de cadascú, ja que sabent que l'elaboració del procés de dol inclou quantitat d'afliccions que no tenen res de “anormal”, aquesta no és raó per la qual hàgim de combatre el patiment d'una manera tan angoixant i solitària. A més d'això, es poden patir nombrosos símptomes davant dels quals cal considerar la intervenció d'un professional:
Sentiments de culpabilitat intensa, derivats d'una percepció subjectiva de responsabilitat davant de les circumstàncies de la mort. Pensaments disfuncionals sobre què és el que vaig fer, què podria haver fet o què no vaig fer, desencadenant una “càrrega de consciència emocional.”
Sensació de buit: sentiments de desesperança i desassossec pel que fa al propi futur, units a la idea de no poder desenvolupar una vida plena després de la pèrdua.
Irritabilitat i enuig sobre la pèrdua viscuda, que poden empènyer la persona a deslligar-se de la seva xarxa de suport familiar i social.
Dificultats en el transcurs de la vida diària que entorpeixen el desenvolupament de les activitats quotidines i de les àrees més significatives de funcionament (social, laboral, personal, acadèmica, familiar).
Dificultats en l'assumpció de nous rols després de la pèrdua de l'ésser estimat. Moltes vegades, el supervivent ha d'adquirir noves habilitats de funcionament, aquelles que anteriorment exercia el mort i que poden suposar un exercici de confrontació davant de la nova realitat.
Emprar mecanismes d'afrontament disfuncionals com a eines per "sobreviure al dolor". L'abús de substàncies o estupefaents com una manera d'evitar sentir la pèrdua comporta un malestar físic i emocional creixent que influeix negativament sobre la resta de reaccions en el procés de dol.
Estats de depressió continuada en què la sensació de tristesa i desconsol es prolonguen en el temps.
Neimeyer, A. (2019). Aprendre de la pèrdua. Planeta.
© Pompes Fúnebres Guixa | Avís Legal | Política de Privacitat | Política de Cookies | Política de Qualitat